Volgens Bovag en het CBS zijn de meeste auto-aanschaffingen in Nederland over het algemeen niet nieuw, maar tweedehands. Er is dus een grote kans dat jij ook een van de mensen bent die voor een occasion kiest. Deze zijn immers een stuk goedkoper en kunnen vaak nog een hele tijd probleemloos mee. Het aanschaffen van een tweedehands sportauto brengt wel iets meer risico’s met zich mee. Met de volgende tips kun je de risico’s verkleinen en weet je dat je de administratie ook goed regelt.

Hoe vind je een goede tweedehands auto?
Ten eerste is het raadzaam om bij een autogarage te gaan kijken voor een auto. Als je van een particulier wilt kopen, bijvoorbeeld via Marktplaats, is het handig als je zelf wat verstand hebt van auto’s of je neemt iemand mee die dat heeft. Autogarages hebben in ieder geval hun reputatie hoog te houden en hebben daarom ook goede motivatie om een goed werkende auto te leveren.

Welke zaken zijn cruciaal om te controleren aan een gebruikte auto?
Kilometerstand
De kilometerstand zegt op het eerste gezicht niet heel veel over een auto. Hier kan bijvoorbeeld mee gerommeld zijn. Met een NAP-keurmerk, kun je er meer vanuit gaan dat de kilometerstand naar waarheid wordt weergegeven. Daarbij zegt de kilometerstand niet direct iets over de belasting die deze heeft gehad: veel korte hebben een zwaardere impact op de machine dan een laag aantal lange ritten.

Roest
Als je ziet dat de auto roest heeft aan de carrosserie, kan dat al een slecht teken zijn. Je kunt ook aan de onderkant van de auto voelen en kijken of deze roestig is. Ook onder de motorkap is dit een red flag.

Distributieriem
Het is van uiterst belang dat dit onderdeel nog in orde is. De distributieriem zelf is vrij duur om te vervangen. Echter, als je niet op tijd bent met de vervanging, kan de riem knappen en veel meer schade aanrichten, tot wel duizenden euro’s.

Welke verzekering kies je?
Als je dan een goede auto hebt gekozen, zul je zo snel mogelijk je verzekering moeten regelen. Je zult een goede balans moeten vinden tussen dekking en prijs. Dit zijn echter nogal wat voorwaarden om te overzien, maar gelukkig maakt Vergelijkdirect dat een stukje gemakkelijker voor je. Naast het vergelijken van autoverzekeringen op prijs en basisvoorwaarden, zul je de details in de polis zelf moeten doornemen.

Wat voor andere administratieve handelingen dien ik uit te voeren?
De laatste stap is het overschrijven van je nieuwe kenteken op jouw naam. Veel mensen doen dit bij het postkantoor (van PostNL). Veel garages kunnen dit ook voor jou doen. Wat misschien nog gemakkelijker is, is online overschrijven.

Geniet van je “nieuwe” sportauto!