Xenon koplampen, de verlichting voor je auto

Heb je ooit in het donker proberen te rijden zonder je koplampen aan te zetten? Als je dit al eens geprobeerd hebt, heb je ze waarschijnlijk snel weer aan gezet. Lopen zonder zaklamp in het donker is al moeilijk, laat staan te moeten rijden zonder verlichting. Dit geeft duidelijk aan hoe belangrijk een goede verlichting is!

 

Geschiedenis van Xenon koplampen

Xenon koplampen werden in het begin gemaakt voor de high-end BMW 7 series. In 1991 was de BMW 7 serie de eerste auto met Xenon koplampen. De Xenon koplampen hebben wel 90% meer lichtopbrengst dan de normale halogeenlampen. Dit zorgt ervoor dat de weg voor je beter verlicht wordt. Je kunt je wel voorstellen hoe veel makkelijker het zal zijn om je ogen op de weg te houden met deze verlichting.

Er zijn verschillende voordelen voor het gebruik van Xenon verlichting. De verhoogde lichtopbrengst is een reden maar een ander voordeel is dat ze veel minder elektriciteit verbruiken. Ze gaan ook nog eens minimaal het dubbele aantal branduren mee in vergelijking met de normale halogeenlampen.

Uitgelicht: body kit sets waaronder Volkswagen GTI ombouwpakket.

 

Xenon lampen plaatsen

Het is niet mogelijk om Xenon lampen te plaatsen in een houder voor Halogeenverlichting omdat de Xenon verlichting een ander voorschakel apparaat nodig heeft dan een normale halogeenlamp. Over het ombouwen van de conventionele naar de Xenos verlichting later meer. Als er standaard als Xenon verlichting ingebouwd is in je auto, is het vaak niet heel moeilijk om een lamp te vervangen. Je moet er bij het vervangen van je Xenon verlichting alleen goed op letten dat je het glas van de lamp niet met je vingers aanraakt.

Er mogen zich geen vingerafdrukken of ander viezigheid op het glas bevinden. Als dit wel het geval is, is de kans groot dat de Xenon lamp zeer snel weer stuk gaat. Als er standaard geen Xenon verlichting geïnstalleerd is in je auto, kun je deze ook achteraf monteren. Dit wordt ook wel een aftermarket Xenon verlichtingspakket genoemd. Met een beetje technische kennis kun je deze zelf heel makkelijk inbouwen. Het is dan vooral belangrijk dat je de handleiding voor de installatie goed volgt om zo lang mogelijk plezier te hebben aan een overvloed van licht op de weg voor je.

 

Ben je op zoek naar een bepaalde kleur Xenon verlichting dan kan de onderstaande tabel helpen bij het kiezen van de gewenste kleur:

  • 3000K: Een gele tint die vooral gebruikt wordt voor mistlampen
  • 4300K: Dit is de kleur die vaak fabrieksaf geplaatst is in auto’s met Xenon verlichting
  • 6000K: Lijkt op de 4300K kleur maar een iets wittere tint
  • 8000K: Heeft een lichtblauwe tint
  • 10000K: Lijkt veel op de 8000K maar een iets donkere blauwe kleur
  • 12000K: Donker blauwe tint

30000K: Een paarse tint

Hier bij Carstyle kun je alle vormen Xenon verlichting kopen o.a. H4, 6000K, 8000. Dan heb je gratis verzending en alleen goede merken verkopen ze daar dus sowieso top kwaliteit product.