Stijlvol, sexy, slank, gestroomlijnd, eigenwijs en snelheidsduivels zijn allemaal woorden die gebruikt worden om sportwagens te beschrijven, die meestal auto’s zijn met twee portieren die speciaal ontworpen werden om met hoge snelheid, grote kracht en een fenomenaal uiterlijk te pronken. De productie van de hedendaagse  sportwagen begon pas na 1945, toen de economie begon aan te groeien, de technologie zich sterk ontwikkelde en er betere wegen werden aangelegd. Ze kwamen in verschillende vormen voor, zoals cabriolets, open sportauto’s, coupés, GT’s en sedans. Liefhebbers van sportwagens zijn ofwel gek op tijdloze klassiekers die opgedist werden om thans rond te rijden, of het zijn trendsetters die op zoek zijn naar het nieuwste model van de exotische auto.     

U kan een sportwagen kiezen die past bij uw persoonlijkheid, van de krachtig spinnende schoonheden zoals de Mercedes Benz SLK 350 tot de donderende thrillers zoals de Ford Mustang V-8. In feite hebben sportwagens evenveel te bieden met hun persoonlijkheid als met hun prestaties – vlot aerodynamisch koetswerk van koolstofvezel, chromen buizen en accessoires, rijke lederen bekleding, brede banden, blinkende houten panelen en hip geschilderde accessoires.

De verschillende sportwagenmerken hebben verschillende principes toegepast in hun ontwerpen. Sommige wagens werden licht gemaakt om een grotere versnelling te bereiken, anderen zitten vol met uiterst krachtige motoren om een betere bediening en prestatie te bekomen, terwijl anderen dan weer de veiligheid en het comfort meer benadrukken dan de stijl. De meerderheid van de hedendaagse sportwagens hebben voorwielaandrijving in tegenstelling tot die op de achterwielen , die vaker voorkwam bij  de sportwagens van de vroegere generaties. Veel auto’s hebben de motor in het midden om de achterwielen aan te drijven, wat eigenlijk uniek is voor sportwagens. Bij deze wagens bevindt de motor zich achter de bestuurder, in het midden van het chassis. Porsche is de enige sportwagen die de motor achteraan heeft geplaatst om de achterwielen aan te drijven. Dit aspect is een cruciaal onderdeel van het auto-ontwerp, omdat het de manoeuvreerbaarheid of de bediening van de auto beïnvloedt , wat zeer delicaat is bij hoge snelheden.

De bekendste merken van vandaag zijn Ferrari, Porsche, Lotus, Lamborghini, Bugatti, Aston Martin, Alfa Romeo, Maserati en Triumph. Bedrijven die andere wagens op de markt brengen, maken ook een aantal sportmodellen; de belangrijkste onder deze zijn Ford, Toyota, Honda, Chevrolet, Mitsubishi, Mazda en Nissan. Vandaag de dag wordt het ontwerp en de productie van sportwagens steeds maar meer gespecialiseerd en concurrerend, met nieuwere, meer aantrekkelijke ontwerpen en het gebruik van een hogere mate van technische verfijning.