Wanneer je een auto aanschaft dien je op het moment dat je de garage uit rijdt een autoverzekering te hebben afgesloten. Voor je autoverzekering wil je een zo goed mogelijke dekking voor een scherpe premie afsluiten. Hieronder zal ik je uitleggen hoe het afsluiten van een autoverzekering precies gaat.

Premiebetalers

Alle premiebetalers dragen gezamenlijk bij aan een pot met geld die gebruikt wordt om alle schades die gemeld worden. Je betaald maandelijks een kleine premie aan de verzekeraar en op die manier voorkom je dat je in de toekomst een grote uitgave in een keer moet doen. Soms kan het zijn dat er in een jaar meer schades gemeld worden dan gepland en dan kan het voorkomen dat de premie voor het jaar daarop stijgt. Hierdoor blijft er altijd genoeg geld in de grote pot om alle schades te kunnen betalen.

Welke verzekering heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen, zo kan je voor een lage- of een hoge dekking kiezen. Je kunt via deze website berekenen welke autoverzekering het beste bij jou en je auto past. Hierdoor voorkom je dat je bent onder- of over verzekerd. Maar welke verzekering is nou eigenlijk verplicht? De verzekering die voor iedereen verplicht is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt alleen de schade die jij bij een ander aanricht. Het afsluiten is verplicht, omdat je over het algemeen niet kan veroorloven om een schade die je bijvoorbeeld aan een Lamborghini aanricht, direct kunt betalen. Om je hiertegen te beschermen, is het dus een verplichte verzekering voor alle weggebruikers.

Schadevrije jaren

Je hebt er vast wel eens van gehoord: schadevrije jaren. Maar wat zijn dit nou eigenlijk en wat kan je ermee? Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen schades hebt geclaimd. Per jaar dat je geen schade claimt, verdien je een schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe meer korting je krijgt op je maandelijkse premie. Op het moment dat je een schade claimt, is de kans groot dat je schadevrije jaren verliest en daardoor weer meer premie moet gaan betalen.

Hopelijk ben je nu iets meer wegwijs geworden in de wereld van autoverzekeringen.