Een nieuwe auto of een occasion kopen?

Eindelijk is het zover. Naar jaren hiervoor te hebben gespaard, wilt u graag een auto kopen. Maar wat is voor u de beste keus? Een nieuwe auto of een occasion kopen? Wij vertellen u graag meer over de kosten van zowel een nieuwe als tweedehands auto, zodat uzelf de juiste keuze kunt maken.

Welke invloed heeft de waardedaling?

Bij een nieuwe auto betaalt u meer dan bij een occasion kopen. De aanschaf is een stuk duurder. Dit komt door de waardedaling die de eerste 2,5 jaar vrij hoog is. Daarentegen is de auto nieuw, waardoor u waarschijnlijk voor minder onderhoudskosten komt te staan. Toch betaalt u minder voor het onderhoud bij een occasion, als u het vergelijkt met de waardedaling.

Wat zijn de kosten van de autoverzekering?

De kosten van een autoverzekering zijn voor een nieuwe auto hoger, dan dat u een tweedehands auto laat verzekeren. Dit heeft te maken met de dagwaarde. Bij een occasion kopen is dit lager, omdat deze auto’s al wat ouder zijn. U doet er verstandig aan, de occasion allrisk te laten verzekeren zodat de premie gebaseerd is op de dagwaarde van de auto. Het voordeel van een nieuwe auto kan de nieuwwaarderegeling zijn. Dat betekent, dat u uw nieuwe auto in geval van een total loss verklaring volledig vergoed krijgt. Als u een inschatting wilt maken wat de kosten zijn van een autoverzekering, kunt u dat hier vergelijken.

De auto overschrijven en betalen

U bent eruit! Of het nu een nieuwe of tweedehands auto betreft, deze gaat het worden. Controleer bij een auto ouder dan drie jaar, of hij een geldige APK beurt heeft gehad en vraag om het onderhoudsboekje inclusief de delen van het kentekenbewijs. Hier staan alle werkzaamheden in die eventueel aan de auto zijn verricht. Controleer ook of de verkoper ook daadwerkelijk de eigenaar van de auto is. Als laatste kunt u de betaling in gang zetten en gaan genieten van uw auto!