Een nieuwe auto: kopen of leasen?


Tegenwoordig is kopen niet meer de enige optie om een nieuwe auto aan te schaffen. Steeds meer mensen maken de keuze om een auto te leasen. Dit kan je enig zak centje besparen, maar hoeft niet altijd. Er zijn namelijk verschillende lease constructies en shortlease is hier een van. Niet elke constructie is relevant voor jouw situatie. Het is daarom goed om je te verdiepen in de verschillende soorten lease en of één van de constructie voordeliger is voor jou dan kopen. Vindt hieronder een kort overzicht van enkele lease constructies.

Private lease
Dit is een van de leaseconstructies die er zijn. Deze constructie is samen met shortlease toegespitst op particulieren. Een voordeel van leasen is dat je van te voren weet wat je maandelijks kwijt bent aan je auto. Er wordt namelijk een vast bedrag per maand afgesproken waar alles inzit, dus ook reparatie en onderhoudskosten. Je kunt een auto private leasen vanaf een periode van 24 tot 60 maanden. De daadwerkelijke periode wordt van te voren met de leasemaatschappij afgesproken. Hier zit meteen ook een probleem, want je kunt niet makkelijk onder deze gebruiksduur uitkomen. Mocht je dus niet zeker weten of je de auto ook daadwerkelijk voor langere tijd gaat rijden, is short lease een betere optie.

Short lease
Ook bij short lease wordt van te voren met de leasemaatschappij een contractduur afgesproken. Echter, is dit contract vaak maandelijks opzegbaar. Mocht je dus niet 100% zeker zijn van de auto en verander je toch van gedachten, is dit niet zo’n groot probleem als bij private lease. Bovendien kun je een auto al short leasen vanaf een periode van 1 maand. Je bent daarmee dus niet per se aan een langere periode gebonden. Toch moet je zowel bij short lease als bij private lease ver van te voren moeten bepalen hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden. Wanneer je het aantal afgesproken kilometers overschrijdt, kan er een correctie plaatsvinden en moet je per extra gereden kilometer betalen. Dus ook bij shortlease moet je wel goed nadenken over je keuze.

Kopen
Het grootste voordeel van het kopen van een auto is toch wel dat je zelf de gebruiksduur kan bepalen en ja mag zoveel kilometers maken als je zelf wilt. Je zit niet gebonden aan een externe partij, waardoor je kan gaan en staan met je auto waar je maar wil. Toch is het nadeel van zelf eigenaar zijn dan toch wel weer die onverwachte kosten. Wanneer je schade krijgt, kan de reparatie ervan soms op een vors bedrag uitvallen. Bovendien hangt aan de aanschaf van een auto over het algemeen ook een hoger prijskaartje.

Ga bijvoorbeeld eens langs bij een kia garage voor meer informatie.

Al met al, kan het leasen van een auto je wel geld besparen indien je er ook alles uithaalt wat erin zit en niet meer of minder. Toch is het ook fijn om niet afhankelijk te zijn van een externe partij. De keuze is dus aan jou!