Een natte race op Hockenheim

In het weekend van 26 tot 28 juli vond de Grand Prix van Duitsland plaats op het circuit van Hockenheim. De weersvoorspellingen beloofde veel goeds voor dit weekeind, van de 38 graden op vrijdag tot veel regen op zondag, een regenrace was weer lang geleden en biedt vaak veel spektakel. Nadat de wintertests en de eerste acht races van het seizoen niet spectaculair waren voor Red bull, hebben ze met de nieuwe voorvleugel die tijdens de Grand Prix in Oostenrijk op de auto’s kwam een flinke stap gezet op het gebied van balans en daardoor ook snelheid, Max Verstappen keek daarom ook met veel vertrouwen uit naar de Grand Prix van Duitsland.

Grote temperatuurverschillen tijdens de vrije trainingen

Op vrijdag was er in heel Europa nog sprake van een hittegolf, in Duitsland was dit niet anders. Tijdens de eerste twee vrije trainingen was het dan ook snikheet, je kon zien dat dit effect had op de coureurs en de auto’s, aangezien de snelste tijd van beide vrije trainingen een jaar daarvoor een halve seconde sneller was. Dit geeft aan dat de auto’s waarschijnlijk door kans op oververhitting op een wat lagere stand stond. Nadat het zaterdag 15 graden koeler was geworden gingen de tijden weer flink omlaag. Tijdens alle vrije trainingen was er een Ferrari het snelste, respectievelijk Vettel en twee keer Leclerc, omdat Mercedes vooral tijdens de derde vrije training een flinke achterstand had waren de Ferrari’s de favoriet voor de pole position tijdens de kwalificatie.

Rampdag voor het team van Ferrari

Waar de Ferrari’s de favorieten voor de kwalificatie ging het in Q1 al mis, Vettel moest na zijn eerste ronde gelijk weer naar binnen door problemen met zijn motor. De monteurs van Ferrari konden het niet binnen de tijd maken dus de kwalificatie was over voor Vettel. Toen Q3 begon overkwam Leclerc hetzelfde, zo vielen beide Ferrari’s uit tijdens de kwalificatie. Uiteindelijk was het Hamilton die de pole position pakte met een 1:11.767, Verstappen maakte de voorste startrij af door er 3 tienden achter Hamilton te zitten.

Een nat spektakel

Tijdens de begin van de race had het al een tijdje flink geregend en de regen viel nog steeds naar beneden. Voor de start werden er een aantal ronden achter de safety car gereden om de baan een stuk droger te maken. De start was geen goede voor Verstappen, de auto had moeite om grip te krijgen en werd door Bottas en Raikkonen ingehaald voordat de auto echt op snelheid kwam, Raikkonen had hij echter al snel weer ingehaald. Tijdens de tweede ronde zorgde een crash van Perez ervoor dat de safety car weer de baan op kon komen, veel coureurs maakte hier gebruik van door de regenbanden te verwisselen voor de intermediates. In de veertiende ronde plofte de Renault motor van Ricciardo waardoor de safety car weer de baan op moest komen, sommige coureurs gingen toen over naar slicks (droogweerbanden).

Verstappen ging ook op een gegeven moment over naar mediums, echter bleken deze door de regen heel slecht op te warmen en spinde hij, hij kon gelukkig gewoon wegrijden. Toen de auto van norris problemen kreeg kwam de virtual safety car, Leclerc maakte hier gebruik van door ook over te gaan op softs, echter verloor hij een ronde daarna de controle over zijn Ferrari en belandde in de muur, niet veel later gebeurde Hamilton hetzelfde en hij raakte een paar meter voor de Ferrari de muur, zijn voorvleugel ging stuk maar hij kon wel wegrijden. Hij reed aan de verkeerde kant van het paaltje de pits binnen waardoor hij uiteindelijk nog 5 seconde straftijd kreeg. Omdat deze pitstop ook heel onverwacht kwam stond er niets klaar voor Hamilton, waardoor de pitstop zeer lang duurde.

Wedstrijdleider Bottas kwam daarna naar binnen en zo pakte Verstappen die ondertussen weer was overgegaan op intermediates de leiding in de wedstrijd. Toen Renault coureur Hülkenberg ook in de muur terecht kwam gingen veel coureurs waaronder Verstappen weer naar binnen voor nieuwe banden, hierdoor kwam Racing Point coureur Stroll aan de leiding, Verstappen haalde hem echter al snel weer in waardoor hij de leiding weer pakte. Ondanks dat de baan steeds droger werd, waren de omstandigheden bij de voorlaatste en laatste bocht nog steeds heel verraderlijk, Bottas verloor de controle en kwam daar ook in de muur terecht waardoor er weer een safety car kwam.

Het veld kwam weer helemaal bij elkaar met nog 4 ronden te gaan, Verstappen hield echter de regie flink in handen en reed weer rustig een aantal seconden weg. Uiteindelijk won Verstappen deze race en behaalde zo zijn zevende GP overwinning, Vettel haalde na de laatste safety car nog Stroll en Kvyat in en eindigde als tweede. Kersverse vader Kvyat behaalde heel verrassend met de Toro Rosso de derde plaats, zijn derde podium en de tweede in het bestaan van het team.