Chiptuning sportauto: wel of niet doen?

 

Wat is chiptuning?

In moderne auto’s zitten meestal een Electronic Control Unit motor. Deze zorgt ervoor dat er continu de juiste hoeveelheid brandstof wordt ingespoten in de motor. Met chiptuning verander je de programma’s die het motormanagement regelen. De chips die worden gebruikt voor het chiptunen zijn geladen met een software die het motormanagement verandert. Door de chip wordt er meer vermogen uit de motor gehaald, zonder dat de motor beschadigt raakt. Hierdoor kan je dus meer rijplezier ervaren zonder dat je auto beschadigt raakt.

Chiptuning voordelen

Het doel van chiptunen is natuurlijk dat je meer vermogen en koppel wint. Het is moeilijk te zeggen hoeveel vermogen je wint, dit hangt af van heel veel factoren. Sommige motoren hebben na het chippen 20% extra vermogen, dit is natuurlijk fantastisch. Hierdoor trekt je auto sneller op en is de topsnelheid hoger. Als je dezelfde rijstijl aanhoudt zal je auto ook minder brandstof verbruiken.

Chiptuning nadelen

Doordat het mogelijk is dat de motor meer vermogen kan gebruiken, zijn er veel onderdelen in de motor die harder gaan bewegen en dus ook sneller gaan slijten. Door het tunen van je auto kunnen er meer toeren worden behaald bij de koppeling. Dit kan ervoor zorgen dat je versnellingsbak wordt overbelast.

 

Het is mogelijk dat de garantie op je auto vervalt als je de auto gechiptuned hebt. Laat je daarom altijd even informeren bij je dealer.

Waar kan ik het beste mijn auto tunen?

Het aanbod van chiptuning bedrijven is erg groot. Veel bedrijven bieden extreem lage prijzen aan voor het chiptunen. Let goed op waar je je auto laat chippen, want het kan ook niet goed gaan. Problemen kan je voorkomen door bij een gespecialiseerde tuner te tunen, zoals MyChiptuningfiles.com.

 

https://www.pexels.com/photo/asphalt-auto-automobile-brand-244206/