België is een steeds populairder land om auto’s uit in te voeren. De korte afstand en de taal maken België een erg interessant en populair land om een auto te kopen en deze vervolgens naar Nederland te importeren. Daarnaast is Belgische automarkt vol met occasions en deze kunnen tegen een laag bpm-tarief ingevoerd worden.
Kosten
Een auto kopen, en dus ook importeren, kost altijd geld. Het kan wel een verschil maken uit welk land u een auto importeert. Als je kijkt naar landen in de buurt, dan zit er nauwelijks tot geen verschil in de kosten die u heeft bij het importeren van een voertuig uit Duitsland of België. Wel heeft u soms verschillende kosten, maar het totale bedrag is in principe gelijk. De volgende kosten heb je als importeur:
- Vervoerskosten (van de vorige eigenaar naar de verkoper en van de verkoper naar Nederland)
- Rest-bpm (belasting; dit verschilt per auto)
- Keuringskosten (voor de RDW-keuring, gemiddeld is dat € 100)
- Resterende kosten (geschat op €250, voor transportnummerplaten, de belastingaangifte en afspraken bij zowel de RDW als de Douane)
Als u geen ervaring heeft met het importeren van een auto, of u heeft geen tijd, dan kunt u ene bedrijf inschakelen die voor u de gehele invoer regelt. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Easy Import, Import Auto Advies en Auto Import. Deze bedrijven weten alle regels en valkuilen en nemen zowel het transporteren naar Nederland als zorgen voor een Nederlands kenteken voor hun rekening. Aan dit soort diensten hangt wel een prijskaartje en je moet rekening houden dat deze bovenop de standaard importkosten komen. Een auto kopen in België en importeren naar NL kan meest voordelig met EasyImport.
Administratie
Als de auto vanuit België naar Nederland is gehaald dan moet het voertuig eerst gekeurd te worden door het RDW. De RDW doet ook een kentekenonderzoek. Als u naar de RDW-keuring gaat dient u wel wat papierwerk mee te nemen, waaronder:
- Belgisch kentekenbewijs (geel formulier of roze strook)
- Belgisch keuringsbewijs (dient als geldig bewijs van de APK-keuring)
- Certificaat van overeenstemming (afgekort CVO, het bevat de voertuigfabrieksgegevens)
Als de keuring compleet is, dient er nog belastingaangifte te worden gedaan om de verschuldigde rest-bpm te berekenen. Binnen een aantal werkdagen ontvangt u dan de definitieve aanslag en deze moet u direct betalen. Na 7 dagen ontvangt u een kenteken en dient vervolgens zelf de kentekenplaten te laten maken om op de auto te bevestigen. Vergeet niet om tijdens dit proces een verzekering te kiezen en af te sluiten. Niets is zo vervelend om een boete te krijgen voor onverzekerd rijden!
De informatie in dit artikel is compleet maar kan de nodige details missen. Ook kunnen regels en wetgevingen veranderen, daarom is het raadzaam op de meeste actuele informatie te controleren op de website van de Belastingdienst en de ANWB. Wat betreft de BPM; gebruik absoluut deze gratis BPM berekening second opinion. Is dus kosteloos en vrijblijvend en kan vele honderden Euro’s besparen.