Autoverzekeringen en schadevrije jaren

Iedereen met een autoverzekering heeft weleens gehoord dat je schadevrije jaren opbouwt. Het is waarschijnlijk niet iedereen duidelijk wat deze schadevrije jaren nou precies zijn. Welke factoren maken dat je bijvoorbeeld jaren opbouwt of juist verliest? Welke invloed heeft het rijden van schade hierop? In deze blog gaan we dieper in op verschillende aspecten rondom de schadevrije jaren en je autoverzekering.

Wat zijn schade vrije jaren nou eigenlijk?

De naam zegt het al, schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen claim hebt hoeven doen naar aanleiding van schade. Je kunt je voorstellen dat hoe langer jij geen schade claimt bij je verzekeraar je dus steeds meer jaren opbouwt. Het voordeel hiervan is dat je van je verzekeraar dan korting kan ontvangen. Bij meerder voertuigen op één naam bouw je voor elk voertuig aparte schadevrije jaren op. Overigens is het mogelijk om een negatief aantal schadevrije jaren te hebben.

Centrale database

Roy-data is de naam van de royementsverklaringen-database voor de verzekeringsmarkt van motorrijtuigen. Binnen deze database wordt door alle aanbieders van autoverzekeringen bijgehouden welke klant op welk voertuig schade heeft gemaakt of niet. Het handige hieraan is dat wanneer je een nieuwe verzekering gaat afsluiten bij een andere aanbieder, bijvoorbeeld omdat je een goedkopere verzekering wilt, het acceptatieproces een stuk vlotter verloopt. Je nieuwe verzekeraar heeft direct inzage in jouw data behorende aan je voertuig, en zo is het inschrijfproces snel afgerond. Overigens vallen buitenlandse data of data behorende aan een leaseauto buiten deze Roy-data.

Schadevrije jaren en overstappen van verzekeraar

De terugval van schadevrije jaren is sinds 2016 in heel Nederland gelijk gemaakt. Waarom zou je dan eigenlijk overstappen? De reden hiervoor is dat per aanbieder de premiekorting wel verschillend mag zijn. Het loont de dus de moeite om verschillende autoverzekeringen aanbieders met elkaar te vergelijken. Gelukkig hoeft het tegenwoordig helemaal niet meer moeilijk te zijn om er snel achter te komen wat een autoverzekering gaat kosten. Veel verzekeraars bieden een autoverzekering berekenen module aan om er op een efficiënte wijze achter te komen wat je premiebedrag zal zijn.