Tegenwoordig zijn elektrische auto’s niet meer van de weg te denken. Elektrisch autorijden is wel anders dan in een normale benzine of diesel auto rijden, daar zullen nu veel automobilisten achter komen. Hieronder volgen een aantal zaken die je moet weten voordat je besluit elektrisch te gaan rijden.

Opladen

Normaal gesproken ga je altijd langs een benzinepomp om brandstof in de auto te gooien. Nu zul je gebruik moeten gaan maken van laadpalen. Er zijn op dit moment in Nederland zo’n 40.000 openbare laadpalen en zo’n 80.000 privé-laadpalen. Hierdoor zijn er in Nederland genoeg plekken om je auto te voorzien van elektriciteit. De meeste openbare laadpalen vindt je via apps of websites, die toestemming vragen om je locatie in te zien. Je ziet dan niet alleen waar de palen zich bevinden, maar ook of ze vrij zijn.

Automaat

Een elektrische auto heeft geen versnellingen en is dus alleen verkrijgbaar als automaat. Het is wel anders dan een normale automaat, omdat je normaal gesproken nog wel de verschillende trappen voelt van de motor. Een elektromotor kan op elke snelheid zijn werk doen. Daarnaast is het ook zo dat als je het gaspedaal indrukt, dat je vooruit schiet. In een normale benzine automaat is dit niet het geval.

Op vakantie

Wanneer je een elektrische auto hebt met een actieradius van 350 kilometer, kun je met een goede voorbereiding prima met de auto op vakantie. In Nederland staan veel oplaadpalen, maar dit is niet in alle delen van Europa het geval. In Zuid- en Oost Europa is de dekking nog schaars. Inventariseer van te voren goed of er snel laders langs de snelweg staan en hoe je het beste je rit kunt indelen. Er bestaan ook apps voor de telefoon, waarin je de bestemming kunt invoeren en aan de hand van je auto bepalen ze precies de route die je moet afleggen en waar je moet stoppen om je auto op te laden. Het is dus zeker mogelijk om met een elektrische auto op vakantie te gaan, mits een goede voorbereiding uiteraard!